Weet u wat er allemaal mogelijk is op het gebied van beglazing en wat alle termen betekenen? Wij hebben de meest voorkomende en belangrijkste begrippen op een rijtje gezet en uitgelegd.

NEN 3569 veiligheidsbeglazing

Deze norm omschrijft de noodzaak van risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas, door het toepassen van veiligheidsglas o.a. ter plaatse van borstweringen en ruiten van plafond tot op de vloer.

De NEN 3569 geeft eisen voor verticaal geplaatst, vierzijdig opgelegd, vlakglas met een dagmaat groter dan 150 mm, toegepast als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken. De norm geldt als het glas bereikbaar is voor personen: een ruit is bereikbaar voor personen als personen binnen een afstand kleiner of gelijk aan 0,85m bij de ruit kunnen komen.

Afhankelijk van de situatie kunt u kiezen voor gelaagd glas of gehard glas.

Gelaagd glas

Gelaagd glas is samengesteld uit twee ruiten met een tussenlaag van kunststof PVB-folie, waarmee de ruiten tot een eenheid zijn gemaakt. Bij breuk kleven de scherven aan de tussenlaag en geven daardoor geen gevaarlijke losse scherven. Hierdoor wordt het door de ruit vallen voorkomen en wordt lichamelijk letsel tot een minimum beperkt.

Naast veiligheid bij glasbreuk werkt veiligheidsglas ook inbraakvertragend. In veel bouwbesluiten wordt volgens de Nederlandse Norm (NEN 3569) zelfs aangeraden om veiligheidsglas te gebruiken.

Gehard glas

Gehard glas is veel sterker (harder) dan gewoon glas. Dit komt door een thermische behandeling die het glas heeft ondergaan, waarbij het tot meer dan 600° C opgewarmd wordt. Na het opwarmen wordt het glas erg snel afgekoeld, waardoor het gaat krimpen. Doordat gehard glas zo sterk is kan het niet bewerkt worden. Alle bewerkingen moeten dus gebeuren vóór de thermische behandeling.

Gehard glas is uiteraard veel moeilijker om te breken dan gewoon glas, wat zowel belangrijk is op het vlak van veiligheid, maar ook belangrijk is voor de inbraakwerendheid. Als gehard glas dan toch breekt, heeft het een heel ander breukpatroon dan standaard glas. Terwijl gewoon glas scherven vormt bij het breken, valt gehard glas uiteen in kleine, afgevlakte stukjes glas. Dit minimaliseert het risico voor verwondingen.

Verbeterd HR++ glas

Waarom standaard HR++ toepassen in onze hoogwaardige kozijnen? Er zijn veel meer mogelijkheden. Tegen een kleine meerprijs kunnen wij u een hoogwaardiger product aanbieden. Hieronder een paar mogelijkheden:

HR++ met 1.0 coating

Dit is een HR++ beglazing die door een verbeterde coating een U-waarde van 1.0 haalt bij een spouw van 15 mm.

ZHR++

Een nieuwe hoogwaardige beglazing die in de zomer weerstand kan bieden tegen de zon en in de winter de warmte in de woning kan houden door zijn U-waarde van 1.0

TGI afstandhouder (warm-edge)

Dit is een thermisch onderbroken afstandhouder. Er zijn vele voordelen t.o.v. de traditionele aluminium afstandhouder:

  • Zeer lage warmtegeleiding waardoor er minder warmteverlies is aan de randen van het glas.
  • Hoger comfort.
  • Extra energiebesparing.
  • Betere isolatiewaarde van het gehele raam (glas inclusief kozijn).
  • Minder koude straling.
  • Minder condensvorming aan de binnenzijde van het glas bij de randverbinding.
  • Geen hinderlijke lichtreflectie in de spouw door de mat zwarte bovenzijde (RAL 9005).